joi, 16 aprilie 2009

Evoluam

In ultima luna evoluam, evoluam si iar evoluam.
Cu asa o viteza, incat eu- mama, ametesc.
De la bebelusa care nu concepea joaca fara mama, la piticuta care poate sa se joace o zi intreaga cu Bibi, bebe, biberonul, suzeta, furculita si castronul.
A devenit o "manie" joaca de-a ora mesei.
Insira papuselele pe spatarul canapelei (Bibi, Bebe si Clo'), ia suzeta (uta), biberonul (bibo), furculita (pucuina) si castronul si incepe sa-i indese cu mancare imaginara. Cand vine randul ei nu ezita sa bage furculitza in gura si sa plescaie a satisfactie. Ce sa mai in coace si in colo, e gurmanda inascuta.
Nu stiu daca are legatura cu ora mesei, dar obligatoriu Bibi este pusa la olita de cateva ori bune pe zi. Stie ea ce stie, ca Bui mai incerca sa o imprieteneasca cu olita, fara succes. Eu merg pe premisa ca e mai apetisanta cu pampers (din spate)!




Alta nebunie a evolutiei de la bebelusul ce l-am avut pana acum, la copilasul in care s-a transformat, e dezbracatul papusilor. De la cele mai mari pana la cele mai mici, nu se lasa pana nu raman sarmanele in fundul gol. Apoi vine partea frumoasa cu imbracatul, exerseaza dar nu ii iese!

Orice amarata de revista e material didactic pentru Iulia. Ia revista, brosurua sau cartea de colorat la rasfoit, ca un om mare. Sta ce sta, da de cate o poza cu ceva cunoscut si incepe: be-be, ca-ta (casa), min-dea (mingea), uuus (urs), bang-bang (balon), co-co (cocosh) si lista poate continua.... caci revista sunt pline de poze. Stau o ascult, fara sa par ca sunt atenta, doar cand mai zice cate un cuvant de neinteles, ma uit sa mai invat cate ceva.
Cand nu le stie si vrea sa le afle, ma striga ma-mi, maaa-mi. Si ma conformez.
De cateva zile imi tot arata portrete de femei, la inceput mai in gluma le ziceam pe nume: andreea raicu, mihaela radulescu, sexi braileanca, zavoranca...apoi m'am plictisit si ii zic generic: o fata, o doamna, exasperata... o tanti :)).
Si incepe fata noastra intr-o zi sa ne arate la televizor o persoana de sex feminin si striga insistent : "da-na", "da-na". Dana e matusa mea si una din persoanele preferate de ea. Ii zic sotului, cred ca ii e dor de Dana si o aseamana cu orice blonda.
Confuzia continua peste cateva minute iar: "da-naaa" la alta si tot asa incat Dana era la noi ba tanara, ba batrana, ba blonda ba roscata. Pun mintea la contributie si imi dau seama ca "da-na" e de fapt "doamna". Toate bune si frumoase mergem pe la Bui (mama). Si incep sa o laud, "Uite mama ce stie Iulia..". Mama incantata la maxim ce nepoata desteapta si ce vocabular vast... si incepe sa rasfoiasca o revista, si incepe: "tan-ti"... eu bag de seama si inteleg din prima la ce se refera. O las asa si da Iulia de o alta "tan-tiiii" si ne-o arata disperata.
Mama zice "Nu Bui, nu e tanti, e doamna". Se uita mirata si ma intreaba: "cine-o fi invatat-o cu tanti ca suna urat, mai frumos era cu da-na".
Ii raspund: "mama sincera sa fiu, cred ca eu sunt de vina, zi merci ca nu poate pronunta toate cuvintele ca altfel toate femeile erau Mihaela Radulescu, Zavoranca, Andreea Marin sau mai stiu eu ce nume i-am spus?"
Si acum intre patru ochi, ca n-am apucat sa o mustruluiesc: "Bine Iulia, cum ne fu vorba de acasa? Una exersam si alta recitam?"

Si cand vine vorba de preferintele culinare evoluam. Dupa masa de obicei, inafara pe "pa-pa" (apa) nu mai cerea nimic. De cateva zile a pus-o ... nu stiu cine pe Bui sa-i dea cozonac. Si cere fata intr-una co-na-naaa, co-na-naa cu o voce cat mai milogoasa, fireste.
Dimineata o intreb mereu: "ce vrei mama sa mananci azi?", aiurea, intreb si eu pentru conversatie, oricum eu sunt nutritionistul sef. Invariabilul raspuns vine pitigaiat si pofticios de pe buzitele ei: "oou". Si ca sa rasucesc cutitul mai tare in rana, (dupa ce ca in meniu sunt cereale) o intreb: cate mananci: unul - si ii arat un deget sau doua si arat doua degete.
Pitigaiat si sfios raspunde "dooo". :)) Nu va imaginati ca are notiuni de matematica, discutia e indelung exersata cu matusa Daniela, care asa catadicseste ea ca e haios sa glumeasca si sa nesocoteasca poftele Iuliei.

Azi dimineata, pe la 5 a reusit sa ne alunge somnul de tot, si mie si taticului ei.
O aud cum striga, parca in vis: Buiii, Buiii. Sar intr-o secunda langa patut, o mangai pe spate si ii spun "mami e cu tine!" Deschide somnoroasa ochii si zice: "ma-miii" pauza 2,3 secunde, "ui (Iulia)" si iar pauza 2,3 secunde "ptic" (laptic).
Ma intorc cu gura cascata la taica-su: "ai auzit?" iar el somnoros: "face propozitii???" :))
Nu ne-a mai luat somnul apoi.... e prima data cand zice cuvinte una dupa alta cu sens.

Azi am dus-o la biserica, noi la spovedit si ea la impartasit. Cumintenia pamantului in biserica, cu ochii la toate icoanele, arata de mama focului o icoana cu Maica Domnului si striga "mama-nana", spre deliciul enoriaselor. A primit colac de pomana si nu s-a lasat pana nu l-a "inceput" inainte sa iese din biserica. Apoi am cantonat-o la mama, deh...aveam si eu nevoie de curatenia de Paste, si de coafor.
Cand vin, Bui mandra ma pune s-o intreb unde a fost. "Unde ai fost mama azi?" "Popa". "Si ce-ai facut acolo?" (o invatase Bui sa zica ca a baut vin dar nu i-a iesit :)) ). Mi-a raspuns: "Mama-nana". N-a retinut ea bine, dar a improvizat.

Vine Pastele, al doilea Paste cu Iulia!
Poate ii aduce Iepurasul ceva, poate nu, depinde de curier...un lucru e sigur, o sa manance "oou" si o sa-i mearga tare bine la burtica.

9 comentarii:

Unknown spunea...

Sa-ti creasca puiul sanatos! Sarbatori fericite!

Zicolorata spunea...

Of, ce mult mi-a placut!

Iulia e o vorbareata scumpa foc!!!!

Din pacate eu inca nu inteleg ce spune Pupicu, si el turuie intr-una, cred ca sunt eu mai grea de cap :)))

Anonim spunea...

Bravo Iulia, minune mica, desteapta si vobareata! O sa aveti un Paste minunat si delicios datorita ei in primul rand! ce diferenta fata de primul Paste petrecut cu bebeii, nu? :-))

Unknown spunea...

Sa fiti sanatosi alaturi de puiul vostru vorbaret si descurcaret. Paste Fericit!

Ceska777 spunea...

Iulia e o fetita foarte desteapta! Ma uit la al eu si abia rostim cateva cuvinte pana la propozitii mai avem. Felicitari!

Mama Iuliei spunea...

@Dle paul Gabor, va multumesc si va uram asemenea, Paste fericit!

@Angi iti dai seamaa ca daca ii intalnim la vara ei se inteleg perfect, cu propozitii...fraze, cuvinte, imbratisari...orice :))
Poate ma incumet sa o iau prin oraselul vostru minunat.

@Stancutz asa e, ce diferenta, anul trecut abia daca se uita la Iepurashul de plus, anul asta cred ca ciocnim si oua.Pup fetele

@Gabriela, Paste fericit si tie si minunatei tale familii.

@Ceskule pupam Benji mic si mami draga si am putea sa vbim cu ai nostri pui, sa'si mai imparta calitatile, Iulia sa mai dea din limbarnita si Benji sa'i mai dea din viteza la mers.

Unknown spunea...

Referitor la intrebarea ta (melodia mea de azi:)))
trebuie sa ai: iesire AUX IN la casetofonul din masina si cablul JACK-JACK pt mp3 player
sau
sau emitator fm cu iesire usb conectat la priza de 12 v si prinsa frecv pe radioul din masina
:)))

Mama Iuliei spunea...

@Gabriela sunt in ceatza, nu prea ma pricep eu, ma gandeam cum sa fac sa o copiez pe un cd...asta stiu sa o fac, dar cum fac sa o pun la mine in comp mai intai?

Unknown spunea...

Wow, incredibila mica-mare Iulia!

Te umple de fericire, nu-i asa? Fiecare gest, fiecare cuvant, fiecare propozitie, hehe!

Sa va traiasca si sa ne vedem cu bine impreuna cu fetele noastre vorbarete!